Duurzaam verwarmen: hoe ga jij dat aanpakken?

Je bent op zoek naar alternatieve manieren om je huis te verwarmen. Misschien omdat je wil verduurzamen, vanwege de stijgende gasprijzen of beide. Hoe dan ook; je wil weten hoe je in de nabije toekomst je huis verwarmt zonder zorgen om het milieu en de rekening van je energieleverancier. Dan kom je al snel tot de conclusie dat je van het gas af moet; maar dat had je waarschijnlijk al eerder gehoord. Maar hoe ga je dat aanpakken, wat zijn de alternatieven, hoe werkt het en niet onbelangrijk: staan je huis en je tuin straks op zijn kop?

Alternatieve manieren om je huis te verwarmen hoef je inmiddels niet meer met een lantaarntje te zoeken, en dat is nog zacht uitgedrukt. Eén simpele zoekopdracht levert je een stortvloed aan informatie en aanbieders van alternatieve verwarmingssystemen op. De kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet en misschien wel afhaakt, is groot. Dat is zonde, want het is geen hogere wiskunde. 

" DAT JE VAN HET GAS AF MOET, HAD JE WAARSCHIJNLIJK AL EERDER GEHOOORD

WAT HEB JIJ NODIG?

Wat de beste oplossing is, is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Zoals je budget, het type woning dat je hebt, hoe je huishouden in elkaar steekt en de mate waarin je huis geïsoleerd is. Maar ook, en dat is misschien wel het belangrijkste; jouw eigen behoeften. Want er zijn weinig dingen zo persoonlijk als de beleving van comfort en hoe je je huis in wil richten.

Warmtepomp als oplossing voor duurzaam verwarmen

Eén oplossing voor duurzame, gasloze verwarming is een warmtepomp. Iedereen heeft inmiddels wel eens gehoord van een warmtepomp. Maar wat is het? Warmtepomp is eigenlijk een verzamelnaam voor systemen die lucht of water gebruiken om energie om te zetten in warmte.

Er zijn twee soorten warmtepompen. De lucht-water warmtepomp en de lucht-lucht warmtepomp.

LUCHT-WATER WARMTEPOMP

Een bekende toepassing is de lucht-water warmtepomp. Een lucht-water warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en haalt de benodigde energie uit de buitenlucht. Deze energie wordt in het verwarmingswater van de woning gestopt. 

Het voordeel is dat je helemaal geen gas meer nodig hebt met dit systeem, het zorgt namelijk ook voor warm water uit de kraan. Heb je zonnepanelen? Dan kan je bijna helemaal zelfvoorzienend worden, je hebt dan maximale duurzaamheid en een lage rekening van je energieleverancier. 

De lucht-water warmtepomp is een product dat al een hele tijd op de markt is. Daardoor is de ontwikkeling inmiddels ver. Een modern lucht-water warmtepompsysteem heeft een lange levensduur, is zuinig, werkt erg stil en heeft een bescheiden hoeveelheid ruimte nodig, zowel binnen als buiten. 

Lucht-water warmtepompen worden ook toegepast in een zogenaamde hybride opstelling. Dan verdwijnt je cv-ketel niet helemaal maar werkt samen met je warmtepomp. Zo sla je wel een grote duurzaamheidsslag maar ligt de investering lager. Het kan ook dat een woning op dit moment geschikter is voor een hybride toepassing. Je kunt dan eventueel later helemaal overstappen op verwarming via een lucht-water warmtepomp.

Bekijk Toshiba lucht-water warmtepompsystemen

Wat heb je nodig?

Om (maximaal) te profiteren van een lucht-water warmtepomp zijn een aantal dingen essentieel. Het is belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is en dat je woning beschikt over afgiftesystemen die de warmte van de warmtepomp goed aan de ruimte afgeven. De temperatuur van het verwarmingswater uit de warmtepomp is namelijk lager dan die van je cv-ketel. Daar moeten afgiftesystemen zoals radiatoren of convectoren mee overweg kunnen. Dat geldt ook voor de leidingen die het water transporteren. 

Vloerverwarming is de bekendste en eenvoudigste toepassing voor verwarmen met een lucht-water warmtepomp. Het voordeel van vloerverwarming is dat je van de radiatoren, niet altijd een sieraad in huis, af bent.

Als je gaat verwarmen met een lucht-water warmtepomp zul je ook merken dat de gewenste temperatuur iets minder snel bereikt wordt dan wanneer je met een gasgestookte cv-ketel verwarmt. Daar moet je misschien korte tijd aan wennen maar daar ben je snel op ingespeeld. En als je je energierekening krijgt, is dat kleine ongemak snel vergeten.

Ook om je huis te koelen

De installatie van een lucht-water warmtepompsysteem neemt gemiddeld genomen 1 tot 2 dagen in beslag. Afhankelijk van je woonsituatie, komt er weinig tot geen hak-, graaf- en breekwerk aan de installatie te pas en is de overgang in veruit de meeste gevallen soepel. Het installeren van een lucht-water warmtepomp is dus geen ingrijpende verbouwing. Je hoeft dan ook geen leger aan vakmensen in te schakelen om je huis weer op orde te brengen als de installateur klaar is. 

 En bonus: een lucht-water warmtepomp kan óók ingezet worden om je huis te koelen. Het water waarmee je normaalgesproken verwarmt kan ook koude afgeven. Zo heb je het hele jaar profijt van je warmtepomp!

LUCHT-LUCHT WARMTEPOMP

Een andere toepassing om je huis op duurzame wijze lekker warm te houden, is een lucht-lucht warmtepomp. Misschien heb je daar nog nooit van gehoord maar als we je vertellen dat dat een airconditioner is, is het vast meteen duidelijk. 

Airconditioning was ooit een luxeproduct voor een enkeling, tegenwoordig hebben steeds meer mensen er een of meerdere in huis. Iedereen weet dat je daarmee je huis lekker koel houdt op warme dagen maar wist je dat een moderne airconditioner ook uitstekend kan verwarmen?

Het toepassen van een airconditioner als alternatieve verwarming heeft veel voordelen. Zo is de investering lager dan een lucht-water warmtepomp, de installatie is in korte tijd gereed en levert weinig rommel op en als bonus houdt hij je op warme dagen ook nog lekker koel; een oververhitte werkkamer of plaknachten behoren tot het verleden.

Bovendien kan je kiezen uit veel verschillende modellen, zodat je altijd een model kunt vinden dat past bij je huis en jouw wensen voor gebruik en interieur.

Bekijk TOSHIBA lucht-lucht warmtepompsystemen

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Kort samengevat: het proces waarmee een airconditioner de lucht koelt, kan omgekeerd worden. De lucht die aangezogen wordt van buiten is de bron die gebruikt wordt om energie om te zetten in warme lucht, vandaar de naam lucht-lucht warmtepomp. 

Omdat je heel gericht kunt verwarmen met een airconditioner sla je twee vliegen in één klap. Je verwarmt namelijk alleen de ruimte die je gebruikt. Stel, je werkt op de zolderkamer terwijl de rest van het huis leeg is overdag. Je kunt de hoofdverwarming (via de cv-ketel) dan gerust op een laag pitje zetten terwijl je airconditioner zorgt voor een behaaglijke temperatuur in je werkruimte. Je bespaart hiermee dus meteen enorm op je gasverbruik, dat is fijn voor de rekening én je CO2 uitstoot daalt flink! 

Bovendien zijn er systemen die je met één installatie tot wel vijf ruimtes laten verwarmen of koelen, je kunt verschillende modellen combineren die elk hun eigen individuele bediening hebben.

Duurzaam verwarmen met TOSHIBA

Kies je ervoor je huis duurzaam te verwarmen met één van onze warmtepompen of airconditioners, dan kies je voor een hoogwaardig, duurzaam systeem dat vakkundig voor je geïnstalleerd zal worden. 

Hiervoor werken we samen met installateurs in heel Nederland. Heb je nog advies nodig of ben je klaar om je huis energiezuinig te maken? Zoek dan een installateur bij jou in de buurt.